Mindig 😉
Viccet félretéve: természetesen szabad, lehet bizonyos teákat élvezeti teaként fogyasztani. Legjobb példa erre talán a bodzavirág vagy a menta, bár hosszabb fogyasztás után azt tapasztalhatjuk, hogy betegség esetén nem úgy hatnak, mint korábban, hiszen hozzászokik a szervezet a hatóanyag jelenlétéhez.
Azonban terápiás célból is érdemes minden esetben a teafogyasztást előnyben részesíteni, ha nincs ellene szóló érv, hiszen a tea olcsó, gyors, szinte bárhol egyszerűen elkészíthető, és sem különösebb előkészületet nem igényel, sem komolyabb eszközökre nincs szükség hozzá.
Emellett ki kell hangsúlyozni, hogy maga a teázás stresszoldó hatású lehet. Pusztán azáltal, hogy nem csak bekapom, mint egy gyógyszert és rohanok tovább, ez a forma hozzájárulhat egy egészségtudatosabb életmód kialakításához, a rohanós napokon is biztosít egy kis énidőt, amit magunkra, illetve talán egy kicsit befelé figyelve a betegségünk végiggondolására fordíthatunk. Ahogy a dohányosok megengedik maguknak, hogy óránként-kétóránként 5 percre kikapcsoljanak, a rendszeresen teázóknak ugyanezt adja a tea elfogyasztása.
Persze minden elkötelezettségem ellenére sem vagyok elvakult – szinte hallom is, ahogy a kedves olvasó fejében elindulnak az “igen, de …” kezdetű mondatok.
És valóban, a teafogyasztásnak az előnyeiből mai körülményeink között könnyen válnak hátrányok. Hiszen azért kell mindig frissen elkészíteni, mert hamar megromlik, a gyógytea kb. egy órán belül elveszítheti gyógyanyagainak jelentős részét. Hozzáteszem, hogy ez a gyógyanyagoktól függ, pl. a cseranyagok, vagy a kovasav nem bomlik le. De ettől még igaz, hogy a teának, mint vizes kivonatnak rossz az eltarthatósága, és ez bizony hátrány is lehet, tehát válasszunk készítményt inkább minden olyan esetben, amikor a körülményeink nem teszik lehetővé a tea elkészítését vagy elfogyasztását.
A másik fontos körülmény (ezt tapasztaltabb, vájt fülű olvasóim talán már ki is hallották az előző mondatból), hogy a tea VIZES kivonat – tehát igazán hatékonyan a vízben jól oldódó, hidrofil hatóanyagok kivonására alkalmas. Ez azonban nem átléphetetlen akadály, tanulhatunk a régi receptekből, amelyekben a legritkábban használtak vizet teafőzésre, sokkal gyakrabban találkozunk a bor (egyiptomi receptekben a sör), a tej, vagy akár a húsleves alkalmazásával. Ugyancsak rosszul oldódnak vízben az olajos jellegű hatóanyagok, de ezek esetében igaz, hogy attól még kivonhatók házilag, olajba áztatva a gyógynövényt (lásd pl. az orbáncfű virágát).