Hogyan és hol tanulhatsz a gyógynövényekről?

Tudj meg többet a gyógynövényekről - 4. rész

Cikksorozatunkat kiegészítve szeretnék tippeket adni arra az esetre, ha felmerült benned, hogy szeretnél elmélyedni a fitoterápia rejtelmeiben, de nem tudod mit és milyen formában érdemes tanulnod. Jó szívvel kínálom ezeket a szempontokat megfontolásra akkor is, ha végül nem minket választasz.

Mi a célod a gyógynövényismeret tanulásával?

Szerintem a legfontosabb kérdés, hogy milyen célra fog szolgálni a tudásod. Ez ugyanis nagyjából megszabja az elsajátítandó tudás mennyiségét, s ezen keresztül az ideális képzési formát is.

Gyógynövényismeret - hol tanulhatsz?

1. Ha csak érdeklődésből tanulsz és nincs vele célod (esetleg egy-egy teaajánlás a családnak, barátoknak)

Érdemes workshopokban, rövid, tematikus képzésekben gondolkoznod, ahol kiemelt témákkal kapcsolatban lehet tájékozódni. Jó forrásai az ilyen előadásoknak a különböző egészségnapok, de sokan szerveznek ma már tematikus túrákat, kertlátogatásokat is. Hamarosan mi is jelentkezni fogunk a magunk tematikus workshopjaival.

2. A magad és családod egészségének fenntartásában és a banális betegségek gyógyításában "házipatika" módjára szeretnéd alkalmazni a gyógynövényeket

Neked gyakorlatias gyógynövényismereti táborunkat javaslom, ahol kötetlenül, de a gyakorlati felhasználhatóság szempontjait szem előtt tartva sajátíthatod el a legfontosabb tudnivalókat. Amennyiben a családod nagy, esetleg idősebbeket is a szárnyaid alá vennél, ezt a gyakorlati tudást bármikor ki tudod egészíteni az elméleti tananyaggal.

3. Fitoterapeuta szeretnél lenni (és már van természetgyógyász végzettséged)

Neked egyértelműen online fitoterápia képzésünket ajánlom. Ahhoz, hogy embereknek felelős tanácsot tudj adni, elsősorban elméleti megalapozottságra van szükség, méghozzá olyanra, amely nem hiteken és hiedelmeken, hanem egészségügyi szempontból vállalható, a betegek valós érdekeit szem előtt tartó információkon alapul.

És természetesen ebben az esetben is igaz, hogy az elméleti képzés szabadon kiegészíthető a tábor gyakorlati szemléletű tananyagával.

4. Fitoterapeuta szeretnél lenni (és még nincs természetgyógyász végzettséged)

Persze, ha tudod, hogy te természetgyógyász szeretnél lenni, és hivatásodként szeretnél gyógynövényekkel is foglalkozni, akkor felmerülhet néhány más szempont is: rendelkezel már modulvizsgákkal? Voltál már életmódtáborban?

Ha szeretnél ebben a kérdésben tisztán látni, javaslom, hogy olvasd el “Hogyan lehetek természetgyógyász” című blogbejegyzésemet.

Majd, ha úgy döntesz, hogy belevágsz, érdemes megnézned Bővített csomagunkat, hiszen nálunk a gyógynövényismereti tábor életmódtábor is egyben, így egy táborban való részvétellel egyszerre teljesítheted az ÁEEK által előírt tábort és szerezheted meg a gyakorlati gyógynövényes tudást. Nem is beszélve a csomagajánlatban foglalt rendkívül kedvező árról…

5. Ha tovább is szeretnéd adni a tudásodat (oktatóként vagy táborok vezetőjeként)

Számodra mindenképpen online tanfolyamunkat ÉS táborunkat ajánlom. A tudás továbbadása mind az elméleti, mind a gyakorlati háttértudással szemben magas követelményeket támaszt, gyógynövények esetében némi botanikai ismeretekkel, növényfelismerési készségekkel kiegészítve.

Persze előfordulhat, hogy úgy érzed, hogy számodra az online képzés nem megfelelő. Bár a személyes meggyőződésem az, hogy ez sok esetben inkább előítélet, mint negatív tapasztalat, szerencsére nagyon jó személyes tanfolyamok is vannak, én például szívből ajánlom a Hieronymus Bock Hagyományos Gyógynövényismereti Iskola egy éves személyes képzését.

És ha kíváncsi vagy rá, hogy miért érdemes az online képzéseket választanod a személyes képzésekkel szemben, figyelmedbe ajánlom még “Zöld oktatás” című írásomat blogunkon.